✓ 10 Cadangan Jenama Basikal MTB / Mountain Bike Terbaik

Berbasikal adalah sejenis sukan yang menyeronokkan yang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh kita. Berbasikal secara rutin dapat membantu mengurangkan risiko pelbagai penyakit seperti penyakit jantung, kolesterol dan sebagainya.

Selain menyihatkan badan, aktiviti yang satu ini juga dapat membuatkan fikiran Anda lebih relaks. Anda boleh melakukan aktiviti berbasikal di jalan asfalt hingga kawasan yang lebih mencabar seperti gunung.

Bercerita tentang basikal gunung atau biasa dikenali sebagai MTB (Mountain Bike) sudah tentu Anda akan membayangkan basikal yang kuat, gagah, tahan lasak dan mempunyai harga yang berpatutan.

Memandangkan banyak basikal di pasaran. Berikut ialah cadangan jenama basikal MTB (mountain bike) gunung yang boleh Anda jadikan rujukan.

1. Polygon

basikal mtb mountain bike gunung polygon

Cadangan pertama jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Polygon. Kualiti basikal gunung Polygon sudah tidak perlu dipertikaikan lagi.

Basikal gunung Polygon adalah lasak dan tahan lama untuk digunakan. Kelebihan basikal gunung jenama ini ialah ia mempunyai rangka yang kukuh dan ringan, seatpost stem dan handlebar yang boleh bertahan selama bertahun-tahun.

Banyak jenis dilancarkan oleh Polygon yang boleh disesuaikan dengan keperluan Anda. Bermula dari MTB, City Bike, BMX, Road Bike dan pelbagai lagi jenisnya.

2. Cannondale

basikal mtb mountain bike gunung cannondale

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Cannondale. Jenama Cannondale mempunyai koleksi basikal gunung yang cukup lengkap, dan keupayaan luar biasa.

Basikal gunung dari jenama Cannondale sangat ringan dan boleh dipercayai untuk Anda gunakan di denai yang curam dan menanjak.

Dan ketangguhan tidak pernah terlepas daripada perhatian pengeluar basikal gunung dari Amerika Syarikat ini.

3. Bianchi

basikal mtb mountain bike gunung bianchi

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Bianchi. Basikal Bianchi telah menjadi sangat global. Basikal Bianchi mempunyai kualiti yang Anda tidak perlu ragukan lagi, dan pelbagai fungsi.

Pengeluar basikal Itali ini telah ditubuhkan sejak 1885. Ini menunjukkan pengalaman Bianchi, yang selama ini sangat popular di seluruh dunia basikal lumba dan basikal gunung.

Bianchi memang terkenal dengan basikal lumbanya, tetapi kualiti basikal gunung Bianchi pastinya tidak kurang hebatnya. Pengalamannya yang panjang telah menjadikan Bianchi sebagai jenama basikal gunung terbaik yang boleh Anda cuba.

4. Lapierre

basikal mtb mountain bike gunung lapierre

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Lapierre. Adakah jenama ini terdengar asing?

Lapierre ialah jenama basikal gunung yang berasal dari Perancis. Jenama ini ialah produk yang terkenal di peringkat antarabangsa. Lapierre ialah produk yang dimiliki oleh Accel Group.

Basikal gunung Lappiere pastinya masih sangat asing di telinga orang ramai. Malah peminat basikal sendiri mungkin masih ramai yang tidak biasa dengan basikal gunung Lapierre.

Namun, bagi mereka yang sudah mengetahui tentang basikal gunung, Lapierre tergolong dalam kategori basikal gunung terbaik.

5. Odessy

basikal mtb mountain bike gunung odessy

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Odessy. Basikal gunung Odessy mempunyai rangka yang kuat dan suspensi lembut yang sesuai untuk ditunggang dalam sebarang keadaan jalan raya.

Bagi penggemar offroad, digalakkan mencuba basikal yang satu ini. Reka bentuk basikal gunung Odessy adalah eksklusif dan kelihatan mewah. Kerangka basikal menggunakan kerangka alloy yang ringan dan kuat serta tahan lasak.

6. Shimano

basikal mtb mountain bike gunung shimano

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Shimano. Antara produk yang ditawarkan oleh Shimano ialah Shimano 24 Speed.

Antara yang menarik tentang basikal ini ialah sistem gear yang menggunakan teknologi gear 24 speed dari Jepun yang dijamin mempunyai kualiti yang sangat baik.

Tempat duduk basikal direka luas dan sangat sesuai untuk penunggang dengan berat maksimum 160Kg.

Walaupun Anda tidak boleh melipat basikal ini, basikal ini mempunyai teknologi quick release di mana Anda boleh membuka roda hadapan basikal hanya dengan menggunakan klip supaya mudah untuk masuk ke dalam kereta.

7. Giant

basikal mtb mountain bike gunung giant

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Giant. Basikal gunung yang ditawarkan jenama Giant itu mampu memberikan keselesaan kepada penunggang.

Ini kerana mempunyai badan basikal yang sudah menggunakan new aluminium hardtail.

Selain itu, basikal ini juga mempunyai set rangka aluminium ALUXX yang mempunyai berat yang sangat ringan kerana ia direka dan dibina oleh kejuruteraan aluminium dunia.

Bahagian roda juga direka khas (80mm atau 100mm) mengikut geometri rangka basikal sedia ada. Oleh itu, saiz roda berbeza mengikut saiz bingkai.

Jadi, apabila Anda mengayuh basikal, penunggang boleh merasai kestabilan dan keselesaan apabila mengayuh basikal di jalan biasa atau di jalan bergelombang (trek).

8. Aviator

basikal mtb mountain bike gunung aviator

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Aviator. Aviator mempunyai rangka basikal yang diperbuat daripada komponen terbaik dan suspensi lembut dari Jepun.

Basikal ini boleh digunakan di offroad dan jalan raya. Didatangkan dengan pelbagai rekaan yang sporty dan elegan yang boleh Anda pilih mengikut citarasa masing-masing.

Reka bentuknya yang anggun dan elegan menjadikan basikal gunung Aviator ini digemari ramai orang terutama pada harga yang berpatutan.

9. Atlantis

basikal mtb mountain bike gunung atlantis

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Atlantis. Basikal MTB yang ditawarkan oleh Atlantis ni mempunyai kualiti yang tinggi tetapi ditawarkan pada harga yang berpatutan.

Bagi Anda yang mengutamakan keselesaan semasa memandu, basikal gunung Atlantis adalah pilihan yang tepat. Ini kerana basikal ini direka dengan badan yang tegap dan ringan.

Lagi satu, harga pun mesra dalam poket tapi masih tahan lama digunakan. Sangat sesuai untuk Anda yang ingin mencari basikal MTB dengan harga yang berpatutan.

10. Thrill

basikal mtb mountain bike gunung jenama thrill

Cadangan seterusnya jenama basikal MTB (Mountain Bike) gunung terbaik ialah Thrill. Pada awal kemunculannya, jenama basikal ini terkenal dengan produknya yang mempunyai kualiti terunggul.

Basikal gunung thrill dibuat dengan komponen berkualiti yang ringan dan fleksibel serta mengutamakan keselesaan Anda semasa menunggang. Basikal ini sesuai digunakan di kawasan yang ringan hingga sukar.

Kelebihan lain, Thrill ini didatangkan dengan model yang bergaya dan elegan dengan pelbagai variasi. Kemudian berkaitan dengan harga juga berbeza mengikut spesifikasi yang dipilih.