✓ 40+ Jenama Barang Elektrik Terbaik di Malaysia dan Dunia

Dalam membeli sesuatu produk, jenama juga memainkan peranan yang besar dalam membuat keputusan.

Sebagai contoh, mengetahui jenama barang elektrik terbaik di Malaysia atau di dunia boleh mengurangkan masa untuk membeli-belah bagi barangan yang diperlukan.

Dalam dunia yang semakin moden dan membangun seperti ini, persaingan antara syarikat untuk bahagian pasaran terbesar semakin sengit.

Dalam kes ini, reputasi syarikat memainkan peranan penting dalam mengekalkannya dan menguasai pasaran. Satu aspek penting yang mengukuhkannya ialah jenama.

Adakah Anda sedang mencari produk elektrik? Keliru nak beli dari jenama apa? Okey, jangan risau kerana dalam artikel ini kita akan membincangkan beberapa cadangan untuk jenama elektrik terbaik di Malaysia dan di dunia.

1. Samsung

samsung logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang pertama ialah Samsung. Samsung diasaskan pada 1969 dengan pejabat utamanya di Suwon, Korea Selatan.

Samsung adalah salah satu jenama terlaris di dunia termasuk smartphone, komputer riba, teknologi 3D Siri TV dan banyak produk elektronik lain.

Syarikat ini mendapat pendapatan yang tinggi terutamanya dalam pembuatan TV, konsol permainan dan tentunya smartphone.

Anda boleh mengetahui tentang pelbagai peralatan elektronik daripada Samsung melalui laman web rasmi, melalui pasaran online seperti Shopee, dan di kedai elektrik offline.

Sebagai salah satu syarikat elektronik terbesar di dunia, Samsung juga berjaya memenangi bahagian pasaran global teratas pada tahun 2006.

Sejak itu, Samsung terus melaksanakan inovasi teknologi untuk mencapai jualan tahunan lebih daripada 400 juta peranti mobile di seluruh dunia.

2. Dell

dell logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Dell. Perusahaan ini diasaskan pada 1 Februari 1984, dengan pejabat utamanya di Round Rock, Texas, Amerika Syarikat.

Dell ialah teknologi terkemuka industri yang membangunkan, menjual, membaiki dan menyokong komputer serta produk dan perkhidmatan yang berkaitan.

Syarikat ini adalah salah satu syarikat teknologi terbesar di dunia, menggaji lebih daripada 103,300 orang di seluruh dunia. Dell ialah salah satu jenama elektronik terbaik untuk pengguna di seluruh dunia.

Dell menawarkan banyak barangan elektrik daripada komputer riba dan desktop, hingga workstation lengkap, kamera, printer, smartphone, monitor dan sebagainya.

Malah pada tahun 2005, Dell berjaya merampas tempat pertama sebagai “Most Proud Company” oleh majalah Forbes.

Pencapaian ini adalah salah satu faktor yang menjadikan Dell antara syarikat yang paling dihormati dan bereputasi tinggi di dunia.

3. HP

hp icon

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah HP. Syarikat itu pada asalnya ditubuhkan di bawah nama Syarikat Hewlett-Packard yang kemudiannya bertukar kepada HP Inc.

Sebagai salah satu syarikat elektronik terbesar dengan bilangan pengguna terbesar di dunia, HP menumpukan pada inovasi, ciptaan, teknologi transformatif dan kemampanan untuk memacu pengeluaran produk elektronik mereka.

Syarikat ini mengeluarkan pelbagai jenis barangan elektronik. Contohnya komputer riba, tablet, desktop, printer, dakwat dan toner serta display dan aksesori.

HP juga menawarkan penyelesaian perniagaan yang maju dan inovatif, seperti ciri keselamatan, perisian, VR dan banyak lagi.

4. Apple

apple logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Apple. Syarikat itu diasaskan pada 1 April 1976 dengan pejabat utamanya di Cupertino, California, Amerika Syarikat.

Sebuah syarikat yang telah merevolusikan industri mobile dengan model utama serta reka bentuk elektronik pengguna, perisian dan komputer peribadi.

Apple menjadi jenama terbaik dan dikenali oleh masyarakat dunia kerana siri Mac, iPhone dan iPad. Apple merupakan antara syarikat terbesar dalam teknologi maklumat di dunia.

Sebagai sebuah syarikat teknologi multinasional di dunia, Apple lebih menumpukan pada mereka bentuk, membangun dan menjual pelbagai jenis barang elektronik.

Bermula daripada perisian komputer, perkhidmatan online, smartphone (iPhone), tablet (iPad), PC (Macbook), media player (iPod), jam tangan (Apple Watch), televisyen (Apple TV), dan sebagainya.

Ramai orang di dunia khususnya masyarakat Malaysia yang mempunyai impian untuk dapat membeli salah satu produk daripada Apple.

Apple juga disenaraikan sebagai syarikat elektronik terkaya di dunia. Syarikat ni terbukti daripada kejayaannya memperoleh pendapatan tahunan sebanyak 229 bilion Dolar AS pada 2017.

Jumlah pendapatan Apple adalah antara yang terbesar di dunia dan ketiga selepas Samsung dan Huawei.

5. LG

lg icon logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah LG. Selain daripada maju dalam dunia muzik dan filem, Korea Selatan juga menjadi tuan rumah dari beberapa syarikat elektronik terbesar di dunia.

Sebagai pesaing rapat kepada Samsung, LG juga menghasilkan produk elektronik berkualiti seperti smartphone, TV dan monitor, komputer, peralatan audio dan perkakas rumah.

Untuk mencapai kepuasan pelanggan, LG menumpukan pada strategi untuk meningkatkan pengalaman pelanggan dengan produk mereka.

Terbukti daripada produk LG yang terkenal dengan reka bentuk yang bergaya dan anggun, sistem responsif intuitif untuk UX, dan lengkap dengan ciri mesra alam.

6. Canon

canon icon

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Canon. Kejayaannya dalam meningkatkan penglibatan pengguna telah menjadikan Canon peneraju yang berjaya dalam persaingan antara syarikat dalam dunia foto kreatif.

Jenama elektronik Canon ini memberi tumpuan kepada menghasilkan barang optik dan fotografi seperti kamera dan camcorder, kanta, denyar, projektor, mesin penyalin, printer dan sebagainya.

7. Toshiba

toshiba icon logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Toshiba. Syarikat ini diasaskan pada tahun 1938 dengan pejabat utamanya di Minato, Tokyo, Jepun. Toshiba menawarkan rangkaian produk dan perkhidmatan yang luas.

Meliputi teknologi maklumat dan komunikasi, komponen dan bahan elektronik, sistem kuasa, elektronik, peralatan rumah, peralatan perubatan, peralatan pejabat, pencahayaan dan logistik dan sebagainya.

8. Philips

philips logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Philips. Syarikat ini diasaskan pada 15 Mei 1891 dengan pejabat utamanya di Amsterdam, Belanda.

Bahagian utama syarikat sebenarnya memberi tumpuan kepada kesihatan, lifestyle pengguna dan pencahayaan. Philips adalah salah satu syarikat elektronik terbesar di dunia dan menggaji kira-kira 122,000 orang di lebih 60 negara.

Pada tahun 2012, Philips dinamakan pengeluar lampu dengan pendapatan terbanyak di dunia dan berinovasi untuk meningkatkan kualiti hidup orang ramai.

Ini direalisasikan oleh syarikat ini dengan menyumbang untuk membangunkan produk dan penyelesaian inovatif untuk penggunanya.

9. Sharp

sharp logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Sharp. Sharp Corporation ialah sebuah syarikat multinasional yang diasaskan pada tahun 1912.

Syarikat yang memfokuskan kepada reka bentuk dan pengeluaran peralatan elektronik itu beribu pejabat di Osaka, Jepun.

Sharp mula membangunkan radio generasi pertama pada tahun 1925. Kemudian pada tahun 1953, syarikat itu mengembangkan pengeluaran televisyen.

Satu lagi produk yang boleh disyorkan ialah Sharp Microwave R-21D0(S)IN iaitu microwave yang mempunyai banyak ciri dan kelebihan. Dengan reka bentuk yang menarik, ia menjadikan microwave ini kelihatan lebih cantik dan futuristik.

Dibalut dengan warna hitam dan perak yang menjadikan microwave ini kelihatan lebih minimalis dan moden. Produk ini dilengkapi dengan butang tekan untuk membuka microwave ini.

Terdapat pintu yang diperbuat daripada kaca supaya Anda boleh memantau makanan di dalamnya.

10. Panasonic

panasonic logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Panasonic. Panasonic ialah sebuah syarikat elektronik Jepun yang diasaskan pada tahun 1918.

Jenama elektronik yang diasaskan oleh Konosuke Matsushita berpangkalan di Kadoma, Prefektur Osaka, Jepun.

Pada mulanya syarikat ini hanya mengeluarkan lampu basikal, tetapi kini Panasonic telah menjadi antara syarikat elektronik terbesar di dunia dengan pelbagai produk yang dijual seperti TV, air conditioner, mesin basuh, dan sebagainya.

Salah satu produk Panasonic ialah Panasonic CS/CU-XN7WKJ AC 2 in 1 (AC & air purifier). AC bersaiz 3/4 PK ini mempunyai ciri watt rendah yang boleh menjimatkan penggunaan elektrik di rumah. AC ini juga dilengkapi dengan Teknologi Nanoe revolusioner.

Teknologi ni berfungsi untuk menghilangkan bau yang kurang menyenangkan, menyahaktifkan bakteria dan virus, kulat, debunga, alergen sehingga 99%, membuang habuk di udara sekecil PM2.5 supaya bilik Anda segar dan bersih.

11. Daikin

daikin icon logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Daikin. Daikin Industries, Ltd. ialah sebuah syarikat pengeluar AC multinasional dari Jepun.

Daikin ialah pencipta AC dengan penghawa dingin variable refrigerant flow (VRF). Walaupun gagal memasarkan VRF, Daikin kemudiannya memasarkan semula sistem itu sebagai VRV (variable refrigerant volume).

Produk AC dari Daikin yang boleh dicadangkan salah satunya ialah Daikin FTP25NV14 AC ini. AC jenis standard dengan kuasa 780 Watt ini mempunyai kuasa 1 PK.

Air conditioners ini boleh menjadi pilihan kepada Anda yang sedang mencari penyejuk terutamanya jenama Daikin.

12. J & R Electronics

j and r electronics logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah J & R Electronics. Syarikat itu diasaskan pada tahun 1971 dengan pejabat utamanya di New York City, New York. J&R bermaksud Joe dan Rachelle Friedman, pengasas syarikat.

Mereka mula menjual rekod vinil untuk akhirnya memasukkan J & R Music World dan J & R Computer World, yang menjual segala-galanya daripada pemain Blu-ray Disc player kepada barang elektronik terkini.

13. Microsoft

microsoft icon

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Microsoft. Syarikat itu diasaskan pada 4 April 1975, pejabat utamanya ialah di Washington.

Syarikat ini pakar dalam pembangunan software komputer, elektronik pengguna, komputer peribadi, sistem pengendalian dan aplikasi lain.

Microsoft mula terkenal dengan MS-DOS yang dibangunkan pada pertengahan 1980-an, kini jenama tersebut menawarkan pelbagai jenis permainan dalam bentuk peranti Xbox.

14. BrandsMart USA

brandsmart usa logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah BrandsMart USA. Syarikat itu diasaskan pada tahun 1977 dengan pejabat utamanya di Miami, Florida Amerika Syarikat.

BrandsMart ialah kedai dalam talian yang menawarkan pelbagai barangan termasuk perkakasan seperti tablet, projektor, netbook dan notepad.

15. Sony

sony logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Sony. Syarikat itu diasaskan pada 7 Mei 1946 dengan ibu pejabatnya di Minato, Tokyo, Jepun.

Sony ialah perintis terkemuka dalam sektor hiburan dan perkhidmatan kewangan. Syarikat itu merupakan salah satu pengeluar produk elektronik terkemuka untuk pasaran pengguna dan profesional.

Sony menduduki tempat ke-105 pada 2014 dalam Senarai Fortune Global 500.

16. Hitachi

hitachi logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Hitachi. Hitachi ialah sebuah syarikat multinasional yang diasaskan pada tahun 1910.

Pada mulanya, syarikat ini hanyalah sebuah kedai pembaikan elektrik, tetapi kini ia adalah sebuah syarikat besar yang beribu pejabat di Marunouchi, Tokyo. Produk pertama Hitachi ialah motor elektrik.

Salah satu produk terbaik dari Hitachi ialah Hitachi R-VX40PGD9, peti sejuk 2 pintu. Peti sejuk ini menggabungkan dua teknologi canggih supaya ia dapat menjimatkan penggunaan elektrik.

Juga dilengkapi dengan teknologi inverter yang mampu berfungsi secara optimum dalam memastikan makanan segar dan tahan lama.

17. Mitsubishi Electric

mitsubishi electric logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Mitsubishi Electric. Jenama Jepun ini memang terkenal dengan produk automotifnya.

Mitsubishi Electric Corporation diasaskan pada 15 Januari 1921 dan merupakan pengeluar peralatan elektrik dan elektronik multinasional yang beribu pejabat di Tokyo, Jepun.

Syarikat ini adalah salah satu teras Mitsubishi. Produk MELCO termasuk lif dan eskalator, kelengkapan rumah mewah, sistem automasi kilang, sistem rel, semikonduktor, papan tanda digital dan satelit.

Salah satu produk yang dijual Mitsubishi Electric ialah Mitsubishi Electric Wall Fan 16″ W16GU. Kipas dinding ini mempunyai saiz baling-baling 16 inci atau lebih kurang 40cm.

Materialnya diperbuat daripada plastik, dan boleh menghasilkan angin kencang dengan bunyi enjin yang sangat halus. Kuasa elektrik Kipas yang digunakan ialah 48 Watt. Kipas ini boleh didapati dengan tiga kelajuan angin.

18. Sanyo

sanyo icon logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Sanyo. Sanyo Electric Co., Ltd. atau SANYO, dahulunya sebuah syarikat elektronik yang beribu pejabat di Moriguchi, Prefektur Osaka, Jepun dan termasuk dalam senarai Fortune Global 500.

Jenama ini menghasilkan banyak produk elektronik, terutamanya produk isi rumah seperti peti sejuk, mesin basuh dan pam air.

Salah satu produk yang disyorkan ialah Sanyo Aqua 190DS. Peti sejuk satu pintu ini mempunyai reka bentuk yang ramping dan bergaya.

Penggunaan tenaga elektrik juga agak rendah, ditambah pula dengan kapasiti peti sejuk yang besar dan dulang yang diperbuat daripada bahan kaca terbaja. Kapasiti peti sejuk ini ialah 62 liter menjadikannya sesuai untuk kegunaan isi rumah.

19. Brother

brother industries ltd logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Brother. Brother Industries, Ltd. ialah sebuah syarikat multinasional dalam bidang elektronik dan produk elektrik yang beribu pejabat di Nagoya, Jepun.

Produknya termasuk printer, komputer, mesin jahit industri dan komersial, mesin taip, mesin faks dan elektronik lain. Salah satu produk yang terkenal ialah Mesin Jahit Brother JV1400.

Mesin jahit mudah alih ini sangat mudah dikendalikan dan mudah dibawa ke mana-mana. Mesin jahit ini sesuai untuk pemula, pekerja, pelajar fesyen, tukang jahit rumah, butik, pereka fesyen atau industri berskala kecil.

Jenis ini boleh menjahit bahan nipis (t-shirt) atau tebal (kulit/jeans).

20. Maxell

maxell holdings ltd logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Maxell. Maxell Holdings, Ltd. atau biasa dikenali sebagai Maxell, ialah pengeluar elektronik pengguna Jepun.

Nama syarikat berasal daripada singkatan “maximum capacity dry cell”. Produk utama syarikat ialah bateri, produk pengecasan tanpa wayar, peranti storan, projektor LCD dan laser, dan bahan berfungsi.

Bateri Maxell merupakan salah satu produk yang popular. Macam Maxell CR 203 Lithium Battery ni.

Bateri ini boleh digunakan dalam semua peranti elektronik, selain tahan lama, bateri ini tidak merosakkan pergerakan jam atau peranti lain. Bateri ini sesuai untuk alat kawalan jauh motosikal/kereta, jam tangan, kalkulator dan banyak lagi.

21. Fujitsu

fujitsu logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Fujitsu. Fujitsu ialah sebuah syarikat yang memberi tumpuan kepada pengeluaran semikonduktor dan komputer serta terlibat dalam sektor telekomunikasi dan perkhidmatan.

Syarikat yang berpangkalan di Tokyo ini juga mempunyai kilang di Jerman. Salah satu produknya yang terkenal ialah Pengimbas Imej ScanSnap S1300i.

Pengimbas ini dilengkapi dengan ADF (Automatic Document Feeder) dan ciri pengimbasan dupleks. Teknologi yang digunakan ialah CIS (Contact Image Sensor) dengan resolusi 600 dpi.

22. Epson

epson logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Epson. Seiko Epson Corporation atau Epson ialah sebuah syarikat multinasional yang mengeluarkan pelbagai jenis produk elektronik.

Syarikat ini diasaskan pada tahun 1942 dan beribu pejabat di Suwa, Nagano, Jepun. Salah satu produk utamanya ialah Epson L3210 All In One Printer.

Printer ini mempunyai ciri all in one, iaitu cetak, imbas dan salin. Disertai dengan high-yield ink bottles, printer ini mampu mencetak sehingga 33ppm (9.2 ipm) dan menghasilkan cetakan dengan resolusi sehingga 5760 dpi x 1440 dpi.

23. NEC

nec logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah NEC. NEC Corporation ialah syarikat elektronik dan teknologi maklumat multinasional yang beribu pejabat di Minato, Tokyo.

Syarikat itu dinamakan Nippon Electric Company, Limited, sebelum penjenamaan semula sebagai NEC pada tahun 1983.

Syarikat itu menyediakan penyelesaian IT dan rangkaian, seperti pengkomputeran awan, kecerdasan buatan, platform IoT, perisian dan peranti telekomunikasi.

Salah satu produknya ialah Projektor NEC M403H 4000 Lumens. Projektor ini mempunyai Display Technology DLP (0.65 DMD) dan Light Output (Lumen) 4000 biasa.

Resolusinya agak besar iaitu 1080p 1920 x 1080 dengan WUXGA maksimum 1920 x 1200. Nisbah kontras adalah sehingga 10,000:1 dengan auto iris.

24. Kyocera

kyocera corporation logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Kyocera. Kyocera Corporation ialah sebuah syarikat multinasional yang mengeluarkan pelbagai jenis produk elektronik.

Syarikat ini ditubuhkan pada 1959 dan beribu pejabat di Kyoto, Jepun. Syarikat ini telah mengeluarkan produk elektronik seperti printer dan peranti telekomunikasi.

Produk yang disyorkan daripada jenama Jepun ini ialah Kyocera Ecosys M2040DN Copier. Mesin ini mempunyai ciri  Low Cost Copy Print (LCCP).

Mesin fotokopi ini juga multifungsi dan boleh digunakan untuk mencetak, menyalin dan mengimbas warna. Kelajuan cetakan juga baik, iaitu sekitar 40 helaian seminit. Sambungan USB dan LAN tersedia pada kelajuan tinggi.

25. Konica Minolta

konica minolta

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Konica Minolta.

Konica Minolta, Inc. ialah sebuah syarikat teknologi dari Jepun yang menumpukan pada pengeluaran produk perniagaan dan perindustrian, termasuk mesin photocopy, printer, dan sistem print digital untuk pasaran percetakan.

Syarikat ini juga mengeluarkan peralatan optik seperti kanta dan LCD filem, produk perubatan dan grafik seperti X-ray, fotometer dan banyak lagi.

Salah satu produk yang disyorkan oleh jenama ini ialah mesin photocopy Minolta Bizhub 350. Mesin penyalin ini mempunyai ciri salinan, cetakan dan imbasan warna.

Kelajuan ialah 35 ppm, saiz kertas maksimum ialah A3 dan ciri pembesaran adalah sehingga 25-400%.

26. Nikon

nikon logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Konica Nikon. Nikon ialah sebuah syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1917 di Tokyo, Jepun.

Syarikat ini terkenal dengan produk berkualitinya, seperti kamera, teropong, mikroskop dan alat pengukur. Satu produk yang Anda tidak boleh ketinggalan ialah kamera Nikon D7000.

Dengan sensor imej CMOS baharu dan enjin pemprosesan imej, kamera ini boleh menghasilkan imej berkualiti tinggi. Badannya yang compact memberikan fleksibiliti apabila digunakan.

27. Olympus

olympus corporation logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Konica Olympus. Olympus Corporation ialah pengeluar produk optik dan reprografi.

Olympus diasaskan pada 12 Oktober 1919, pada mulanya mengkhususkan diri dalam mikroskop dan termometer. Salah satu produk utamanya ialah Kamera Digital Olympus PEN E-P2 dengan 14-42mm.

Kamera ini mempunyai resolusi 12.3 MP dan HD Stills untuk tontonan video dan live view. Kanta 14-42mm sesuai untuk fotografi jalanan atau profesional. Juga dilengkapi dengan skrin LCD HyperCrystal 3″ yang jelas.

28. Fujifilm

fujifilm holdings corporation logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Konica Fujifilm. Fujifilm Holdings Corporation menjalankan perniagaan di bawah nama Fujifilm, atau ringkasnya Fuji.

Fuji ialah sebuah konglomerat multinasional yang beribu pejabat di Tokyo, Jepun. Syarikat ini terlibat dalam fotografi, optik, bekalan pejabat dan elektronik perubatan, bioteknologi, dan bahan kimia.

Produk utamanya yang popular ketika ini ialah kamera mirrorless Fujifilm XT200. Kamera dengan resolusi 24.2 MP mempunyai penstabilan imej dan memory card type SD Card.

Zum Optik ialah 2-7x, dengan saiz skrin lebih daripada 3″. Tersedia rakaman video UHD 4K dan rakaman video full HD.

29. Ricoh

ricoh logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Ricoh. Ricoh ialah jenama Jepun yang menghasilkan produk elektronik, terutamanya kamera dan bekalan pejabat seperti printer, mesin photocopy dan mesin faks.

Pada akhir 90-an hingga awal 2000-an, syarikat itu berkembang besar sebagai pengeluar mesin photocopy. Pada masa ini produk yang lebih dikenali ialah kamera digital dan analog.

Salah satu kamera Ricoh ialah Ricoh GR ii dengan resolusi 16.2 MP APS-C CMOS Sensor. Kamera ini mempunyai lensa tetap terbina dalam dengan f/2.8, serta rakaman video full HD pada kadar bingkai 30fps.

Kamera digital ini dilengkapi dengan sambungan built-in WiFi connectivity dengan NFC, menjadikannya mudah untuk memindahkan foto dengan cepat.

30. Pentax

pentax logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Pentax. Pentax ialah jenama yang digunakan terutamanya oleh Ricoh untuk produk kamera DSLR, kanta, optik sukannya (termasuk teropong dan tembakan pistol), dan optik CCTV.

Jenama Pentax juga digunakan oleh Hoya Corporation untuk produk dan perkhidmatan perubatan, oleh TI Asahi untuk produk instrumen tinjauan, dan oleh Seiko Optical Products untuk produk kanta optik tertentu.

Produk Pentax yang boleh disyorkan ialah kamera digital Pentax. Terdapat banyak jenis kamera digital daripada Pentax, dari kamera SLR hingga kamera kompak.

Walaupun tidak banyak produk baharu daripada jenama ini, Anda boleh cuba mencari produk terpakai atau edisi terhad yang dijual di pasaran terkenal.

31. Nintendo

nintendo logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Nintendo. Nintendo ialah sebuah syarikat multinasional yang diasaskan oleh Fusajiro Yamauchi.

Syarikat itu, yang diasaskan pada 23 September 1889 di Kyoto, pada asalnya menghasilkan kad hanafuda buatan tangan untuk permainan kad.

Kemudian berkembang menjadi sebuah syarikat yang menghasilkan permainan video dan menjadi salah satu yang terbesar. Salah satu produk terbaik daripada Nintendo ialah Nintendo Switch Game Console Neon – Blue Red.

Peranti konsol permainan yang direka oleh Nintendo ini ialah konsol hibrid yang berfungsi sebagai konsol rumah atau peranti permainan mudah alih. Skrin bersaiz 6 inci dan mempunyai ciri skrin sentuh.

32. Akai

akai logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Akai. Akai ialah syarikat elektronik Hong Kong yang diasaskan sebagai Akai Electric Company Ltd di Tokyo, Jepun pada tahun 1946.

Grande Holdings membeli jenama Akai dan kini mengedarkan pelbagai produk elektronik seperti TV LED, mesin basuh, pengering pakaian, penghawa dingin, dan smartphone.

Salah satu produknya ialah Akai MPK Mini MK3 iaitu protable keyboard MIDI controller. Ia mempunyai 25 synth-action mini keys, 4-way thumbstick, 8 backlit velocity-sensitive MPC-style pads, dan 8 assignable Q-Link knobs untuk mencampurkan.

33. Casio

casio logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Casio. Casio ialah sebuah syarikat pembuatan elektronik Jepun yang berpangkalan di Shibuya, Tokyo.

Produknya termasuk kalkulator, smartphone, kamera digital, alat muzik elektronik dan jam tangan. Ditubuhkan pada tahun 1946 dan pada tahun 1957 memperkenalkan kalkulator elektrik kompak yang pertama.

Satu lagi produk yang tidak boleh dilepaskan ialah keyboard Casio CTX 700. Keyboard ini mempunyai 61 kekunci dengan saiz standard dan mempunyai 600 jenis nada.

Papan kekunci ini juga dilengkapi dengan USB/MIDI untuk memudahkan Anda ketika memainkan lagu.

34. Roland

roland logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Roland. Roland Corporation ialah pengeluar alat muzik elektronik, peralatan elektronik dan perisian asal Jepun.

Diasaskan oleh Ikutaro Kakehashi di Osaka pada 18 April 1972, dengan modal 33 juta yen. Pada tahun 2005, ibu pejabat Roland telah dipindahkan ke Hamamatsu di Wilayah Shizuoka.

Pada masa ini, Roland mempunyai kilang di Itali, Taiwan, Jepun, dan Amerika Syarikat. Salah satu produk ialah Keyboard Synthesizer Roland XPS10.

Keyboard ini boleh dimainkan oleh semua kalangan, dengan suara dan ciri penuh daripada Roland. Keyboard ini juga mempunyai lebih 1500 bunyi daripada perpustakaan Roland.

Pelbagai jenis bunyi alat etnik juga ada di dalamnya. Keyboard ini mudah dibawa untuk dimainkan di mana-mana.

35. JVC

jvc logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah JVC. JVC atau Victor Company of Japan merupakan sebuah syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1927.

Syarikat yang memfokuskan kepada pengeluaran barangan elektronik ini bertapak di Yokohama. Syarikat ini menjadi yang pertama menghasilkan perakam televisyen dan video.

Salah satu produknya ialah multifunction car audio tape yang dilengkapi dengan beberapa ciri yang sangat berguna untuk pemilik kereta.

Bermula dari sambungan bluetooth, radio FM, support USB flash disk dan SD card, pengecasan USB, fungsi kawalan jauh, dan banyak lagi.

Audio tape ini dilengkapi dengan Intelligent Bluetooth Call untuk memainkan muzik dan menjawab panggilan telefon secara terus tanpa perlu membuka telefon terlebih dahulu. Ciri remote function ni juga memudahkan Anda mengendalikan tape ini.

36. Pioneer

pioneer logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Pioneer. Pioneer Corporation atau biasa dirujuk sebagai Pioneer, ialah sebuah syarikat multinasional dari Tokyo, Jepun, yang memfokuskan kepada penghasilan produk hiburan digital.

Syarikat itu diasaskan oleh Nozomu Matsumoto pada tahun 1938 di Tokyo sebagai kedai pembaikan radio dan pembesar suara.

Produk utama ialah Pioneer AVH-G225BT car audio head unit tape. Dengan saiz skrin 6.2″ dan paparan skrin sentuh dengan LED Backlight, produk ini cukup popular di kalangan penggemar aksesori automotif.

Car audio head unit tape ini dilengkapi dengan bluetooth terbina dalam, menjadikannya mudah untuk disambungkan dari smartphone. Terdapat juga alat kawalan jauh untuk melaraskan dan menggerakkan saluran tanpa menyentuh skrin.

37. Kenwood

kenwood logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Kenwood. Kenwood Corporation ialah sebuah syarikat multinasional yang mengeluarkan pelbagai produk elektronik.

Syarikat ini diasaskan pada tahun 1946 dan beribu pejabat di Tokyo, Jepun. Produk elektronik yang dihasilkan di syarikat ini adalah seperti produk radio.

Salah satu produk ialah Kenwood Car Audio Head Unit. Head unit ini mempunyai ciri USB mirroring yang boleh disambungkan ke iPhone dan Android, built-in bluetooth dan sambungan dual phone.

38. Huawei

huawei logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Huawei. Huawei adalah salah satu daripada mereka yang mempunyai pelbagai jenis produk elektronik dari smartphone, komputer riba, PC, dan banyak lagi.

Syarikat gergasi dari China ini diasaskan pada tahun 1987 di sebuah apartment kecil di Shenzhen, China. Huawei sendiri telah melalui perjalanan yang sangat panjang untuk berjaya.

Kini, pelbagai produk daripada Huawei mendapat permintaan di pasaran. Produk Huawei terutamanya smartphone juga sangat terkenal dengan teknologi canggihnya. Ramai orang merujuk Huawei sebagai Apple of China.

39. Lenovo

lenovo logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Lenovo. Lenovo yang telah ditubuhkan sejak 1984 di China. Lenovo terkenal dengan pelbagai varian komputer riba yang berkualiti dan tahan lasak.

Namun, selain komputer riba, Lenovo turut mengeluarkan pelbagai produk lain. Sebahagian daripadanya ialah tablet, telefon pintar dan komponen komputer.

40. Midea

midea logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang seterusnya ialah Midea. Salah satu jenama AC dari China yang mempunyai kualiti terbaik ialah Midea.

Syarikat Midea pertama kali ditubuhkan pada tahun 1968 di Guangdong, China. Syarikat itu mempunyai ribuan pekerja dan cawangan di lebih 190 negara.

Salah satu perkara yang menjadikan produk Midea sangat popular dan bertahan sehingga hari ini ialah ciri CIA. Ciri ini ialah sistem yang boleh mengesan kebocoran dalam paip.

Produk AC Midea juga lengkap dengan salutan anti karat. Sesetengah produk juga mesra alam.

41. Oppo

oppo logo

Cadangan jenama barang elektrik terbaik yang terakhir ialah Oppo. Oppo adalah jenama telefon pintar terkenal dari China.

Jenama ini sangat terkenal di Malaysia lebih-lebih lagi kerana produk keluarannya mempunyai banyak varian dan mengikut kehendak pasaran. Produk dari Oppo purata mempunyai harga yang berpatutan, tetapi mempunyai kualiti yang tinggi.

Beberapa ciri canggihnya ialah pemproses yang besar dan resolusi kamera yang jelas. Ini menjadikan Oppo begitu popular di kalangan orang ramai dan mempunyai ramai pelanggan setia.