15+ Cadangan Jenama Tilam Terbaik Malaysia | Selesa

PerabotGarage.com – Jenama tilam terbaik Malaysia menjadi faktor utama dalam menjamin tidur malam yang berkualiti untuk kesejahteraan badan kita.

Keselamatan tilam yang baik haruslah diutamakan dengan teliti. Tidur yang berkualiti pada setiap malam adalah asas untuk memulakan hari dengan semangat yang tinggi.

Dalam usaha mencapai tidur yang berkualiti, pemilihan tilam menjadi keutamaan.

Dengan pelbagai jenama tilam yang ditawarkan, dari reka bentuk hingga harga, menimbulkan persoalan tentang jenama mana yang mampu meningkatkan kualiti tidur.

Dalam situasi ini, banyak jenama tilam yang berbeza menawarkan pelbagai pilihan, menyebabkan kekeliruan dalam memilih tilam yang sesuai.

Artikel ini bertujuan untuk memberikan panduan terperinci mengenai beberapa cadangan jenama tilam terbaik di Malaysia.

1. The Joey Mattress

tilam the joey mattress
The Joey Mattress

Cadangan pertama untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah The Joey Mattress. Jenama tilam ini memberikan jaminan 10 tahun untuk setiap produk yang ditawarkannya.

Sudah tentu ini adalah salah satu kelebihan yang sangat menarik untuk semua orang yang ingin membeli tilam.

Lebih menarik, tilam yang ditawarkan oleh The Joey Mattress adalah bebas daripada hama habuk dan diperbuat daripada 3 bahan berkualiti tinggi. Setiap sudut tilam mempunyai material yang berbeza.

Tiga bahan tersebut ialah bahagian luar tilam diperbuat daripada 68% polyester, 32% viscose, kawasan sekitar tilam adalah 100% furniture grade polyester.

Kain bawah pada tilam The Joey Mattress ini dijamin 100% diperbuat daripada polyester. Oleh itu struktur tilam ni boleh memberikan ketahanan tilam yang lebih lama.

Bagi konsep keselesaan pula, tilam yang ditawarkan oleh The Joey Mattress mempunyai lapisan keselesaan yang menggunakan teknologi J-Foam Comfort 8cm untuk melegakan bahagian badan yang stress.

Manakala, di sudut support layer, kepadatan 15cm J-Foam Support sudah tentu sangat sesuai untuk kegunaan yang lasak, jadi Anda tidak perlu risau.

Tilam king dari The Joey Mattress bersaiz 183 cm x 190 cm x 23 cm dan berat 35kg, sudah tentu sangat sesuai untuk pasangan suami isteri dan anak kecil.

Tilam yang ditawarkan oleh jenama The Joey Mattress ni tidak terlalu lembik atau keras, oleh itu sangat selesa untuk tidur atau sekadar lepak berbaringan dalam masa yang panjang.

2. Getha

tilam getha
Getha

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Getha. Antara produk yang ditawarkan oleh Getha ialah Getha Baby Latex Mattress 60 (24″) cm x 120 (48″) cm x 12cm.

Jenama Getha ini sememangnya memperkenalkan tilam khas untuk bayi dengan kualiti terbaik.

Tilam yang ditawarkan Getha diperbuat daripada getah asli yang dijamin tidak berbahaya dan bebas daripada hama dan serangga tilam.

Produk tilam yang ditawarkan oleh Getha pula sangat sesuai untuk mereka yang menghidap asma dan alahan.

Tilam getah asli dari Getha ini sangat lembut dan boleh membantu mengurangkan tekanan dan keletihan badan bayi Anda. Ini kerana ia menyokong kepala, bahu, leher dan belakang bayi Anda secara serentak.

Anda juga tidak perlu risau susu tumpah atau lampin bocor, tilam Getha ini kalis air. Oleh itu ia akan memudahkan ibu bapa ketika membersihkannya.

Selain itu, produk tilam yang ditawarkan oleh Getha ni juga mempunyai ciri pengudaraan yang baik supaya si kecil Anda tidak panas dan berpeluh ketika tidur.

3. Vono

tilam vono
Vono

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Vono. Antara produk yang ditawarkan oleh Vono ialah Vono Back Relaxer II 9″ Pocket Spring Mattress.

Produk tilam jenis spring yang ditawarkan Vono ni dilengkapi sistem spring poket intalok yang mampu memberikan sensasi seolah-olah ia bukan tilam spring.

Vono juga percaya bahan yang digunakan daripada buluh mampu menyerap lebih banyak lembapan berbanding tilam kapas.

Lebih menarik, produk yang ditawarkan Vono ini juga secara semulajadi bersifat anti-bakteria dan mengekalkan kesegaran badan walaupun sedang tidur.

Dengan ketebalan tilam 9 inci, tekanan mana-mana bentuk badan boleh dilaraskan. Hasilnya, postur ketika tidur terjaga dan tidur akan menjadi lebih selesa.

4. Origin

tilam origin
Origin

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Origin. Antara produk yang ditawarkan oleh Origin ialah Origin Hybrid Mattress.

Anda perlu tahu bahawa terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira jika Anda inginkan tidur yang berkualiti dan tidak berasa letih apabila bangun dari tidur.

Salah satunya ialah memastikan tilam dalam keadaan bersih, tidak panas dan menggunakan tilam yang empuk dengan material yang mempunyai kualiti terbaik untuk keselesaan badan.

Tilam yang ditawarkan oleh jenama Origin ini mempunyai gabungan 6 lapisan berkualiti termasuk cooling memory foam yang eksklusif untuk menambah keselesaan badan.

Lapisan yang digunakan dalam tilam ini direka khas untuk mengurangkan ketegangan badan semasa tidur sekaligus boleh memastikan suhu badan berada dalam selesa.

Lebih menarik, tilam dari jenama Origin ini sudah mempunyai teknologi Zero Motion, menjadikan tilam ini mempunyai ciri menyerap tenaga kinetik dan akan membuat Anda semakin selesa.

Maksudnya, jika pasangan Anda atau orang lain bangun dari tilam, tidur Anda tidak akan terganggu kerana suara bising dari tilam.

Selain itu, tilam dari jenama Origin ini pula mempunyai gel haba yang digabungkan ke dalam setiap lapisan memory foam.

Terdapat juga lapisan Tencel yang mampu mengedarkan udara di sepanjang tilam. Fungsi ini memastikan tilam tetap sejuk dan dapat memberikan Anda tidur yang lena.

5. Dreamland

tilam dreamland latex
Dreamland

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Dreamland. Antara produk yang ditawarkan oleh Dreamland ialah Dreamland Latex Foldable Mattress.

Bagi Anda yang menggemari tilam yang diperbuat daripada lateks, ini adalah pilihan yang sangat sesuai.

Tilam lipat yang mempunyai tebal 8cm ini dilengkapi dengan High Density Latex Feel Foam supaya badan berasa selesa, lembut dan paling penting untuk kegunaan dalam jangka masa panjang.

Tilam yang ditawarkan jenama Dreamland ni mempunyai fabrik berkait untuk memberikan pengudaraan yang baik pada kulit.

Cuaca panas atau sejuk, tilam yang ditawarkan oleh jenama Dreamland ni akan memberikan sensasi yang seimbang untuk tidur yang lebih selesa.

Selain itu, tilam yang ditawarkan Dreamland juga mudah dilipat dan didatangkan dengan beg khas.

Oleh itu, tilam ini sangat sesuai digunakan sebagai tilam balik kampung, berkhemah atau sleep over di pejabat.

6. Intex

tilam intex
Intex

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Intex. Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Intex ialah Intex Single Size Inflatable Air Mattress With Pump.

Tilam yang ditawarkan oleh jenama Intex ini pernah viral suatu ketika dahulu. Ini kerana tilam ini sangat mudah digunakan, selesa dan paling penting dijual dengan harga yang rendah tetapi berkualiti.

Kamu boleh pilih tilam angin dari jenama Intex ini kerana mempunyai ciri ketahanan, kalis air, dan sangat selesa bisa Anda berbaring dan tidur di atas tilam ini.

Biarpun tilam dari jenama Intex ini tidak dilengkapi dengan ciri memory foam dan getah seperti tilam lain, tilam ini dapat menampung berat pengguna maksimum 150 kilogram.

Selain itu, tilam ini juga sangat praktikal kerana Anda hanya perlu mengisi tilam ini dengan angin dan Anda boleh menggunakannya dimana-mana sahaja termasuk aktiviti luar bersama keluarga atau rakan-rakan.

7. Cassa

jenama tilam terbaik di malaysia cassa
Cassa

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Cassa. Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Cassa ialah Cassa Mimo Foldable Queen 6 Inch Thick Foam Mattress.

Bagi Anda yang suka melepak dan tidur di atas sofa, Anda wajib membawa pulang tilam sofa dari kedai Cassa Mimo ini, kerana kualitinya sangat bagus.

Tilam ini diperbuat daripada rubber foam berkualiti tinggi dengan ketebalan 6 inci.

Jadi tidur, duduk dan melepak menjadi sangat selesa dan keanjalan tilam sofa ini pula boleh bertahan dalam jangka masa panjang.

Anda perlu tahu bahawa tilam sofa ini boleh dilipat untuk dijadikan sebagai tilam dan tempat duduk untuk dua orang. Reka bentuk tilam sofa ini sesuai diletakkan di ruang tamu rumah Anda.

Pemilihan motif dan warna juga padan dengan tema mana-mana bilik yang Anda miliki, kerana mempunyai banyak pilihan.

8. Dunlopillo

tilam dunlopillo
Dunlopillo

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Dunlopillo. Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Cassa ialah Dunlopillo Single 5 Inch StayFresh Mattress.

Adakah Anda mempunyai bajet tambahan untuk mendapatkan tilam single yang selesa? Kami mengesyorkan tilam single ini ditawarkan oleh jenama Dunlopillo.

Tilam ini mempunyai ketebalan 5 inci, jadi tilam ini boleh menjanjikan tidur Anda menjadi selesa dan tilam ini juga mempunyai prestasi yang tahan lama. Bangun tidur tiada lagi sakit belakang atau sengal-sengal.

Lebih menarik, tilam yang ditawarkan oleh jenama Dunlopillo ini juga bebas daripada pembiakan hama dan dilapik dengan fabrik satin yang tidak menyebabkan kulit gatal dan tidak memberikan kesan berwap/berpeluh ketika tidur.

Sudah tentu tidak salah untuk berbelanja lebih untuk tilam single yang ditawarkan oleh jenama Dunlopillo ni kerana tilam ni disertakan dengan jaminan tilam 5 tahun.

9. Dr. Alstone

tilam dr alstone
Dr. Alstone

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Dr. Alstone. Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Dr. Alstone ialah Dr.Alstone Gabriel Chiropractic Spring Mattress.

Bagi Anda yang mengalami sakit pinggang, sewajarnya memilih tilam khas yang mempunyai sokongan untuk tulang belakang seperti tilam yang ditawarkan oleh Dr. Alstone Gabriel.

Anda perlu tahu bahawa tilam ini sangat istimewa kerana mempunyai sistem Chiropractic Spring Coil yang dipasang dengan 6 bahagian Spring Titanium Alloy untuk penjagaan tulang belakang Anda.

Selain itu, tilam yang ditawarkan oleh Dr. Alstone Gabriel ini diperbuat daripada 2 lapis gentian fiber kelapa yang membantu menstabilkan tilam.

Dengan menggunakan tilam dari Dr. Alstone Gabriel ini, tiada lagi tidur malam yang panas atau berpeluh kerana tilam setebal 12 inci ini mempunyai sistem pengudaraan yang baik.

Walaupun tilam dari Dr. Alstone Gabriel ini digunakan untuk jangka masa yang lama, tetapi tilam ini tidak akan menyebabkan alahan atau membiak hama.

Bahagian luar tilam ditutup dengan fabrik kapas organik yang lebih sejuk, elastik dan bijak mengawal kelembapan yang ada.

10. SleepMatics

tilam sleepmatics
SleepMatics

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah SleepMatics.

Antara produk yang ditawarkan oleh jenama SleepMatics ialah SleepMatics Astra Support Lumbar Pocket Spring Mattress. Adakah Anda ingin memberi ibu bapa Anda tilam baru?

Kami mengesyorkan tilam daripada jenama SleepMatics kerana tilam ini memberikan sokongan bukan sahaja untuk tulang belakang, tetapi juga dari leher ke hujung kaki.

Anda perlu tahu bahawa tilam ini dibuat dengan pocket spring dan sleep matics foam untuk mengurangkan tekanan dan bunyi.

Oleh itu, tidur Anda tidak terganggu dengan tabiat tidur lasak pasangan Anda.

Perkara yang paling menarik tentang tilam model Astra Support ini ialah tilam direka dengan 3 bahagian khas untuk mengekalkan keselesaan seluruh badan.

Bahagian atas dan bawah daripada tilam SleepMatics ni lebih lembut daripada bahagian bawah yang tegang.

Ciri lain yang menjadikan tilam ini terbaik untuk orang tua ialah mempunyai suhu yang seimbang, tidak menahan habuk dan tidak menyebabkan sakit belakang.

11. Sonno

tilam sonno
Sonno

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Sonno. Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Sonno ialah Sonno Lite Mattress – Memory & Support Foam.

Jika Anda sedang mencari atau sukakan tilam yang mempunyai ciri memory foam, mungkin tilam Sonno ini adalah pilihan terbaik untuk Anda.

Tilam ini diperbuat daripada 2 lapisan memory foam berkualiti tinggi dan telah menerima pengiktirafan CertiPUR-US®.

Masalah kerap terjaga atau sakit badan boleh dikurangkan dengan menggunakan tilam yang ditawarkan oleh jenama Sonno ini.

Setiap ketebalan tilam dari jenama Sonno ni direka untuk menyokong badan semasa tidur iaitu 4cm Memory Foam dan 14cm Support Foam.

Tilam daripada jenama Sonno jenis Lite ini mempunyai jaminan 10 tahun dan Anda juga boleh melakukan percubaan secara percuma selama 100 malam.

12. Decathlon

tilam decathlon
Decathlon

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Decathlon. Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Decathlon ialah Decathlon Hiking/Trekking L Mattress – Forclaz.

Keseronokan tidur semasa aktiviti perkhemahan atau trekking sudah tentu tidak akan sama dengan tidur di atas tilam rumah.

Sebaik-baiknya bawa tilam khas untuk berkhemah atau trekking, sedikit sebanyak boleh memberikan kualiti dan rehat yang lebih berkualiti untuk badan.

Tilam khas yang ditawarkan oleh jenama sukan Decathlon ini diperincikan dengan reka bentuk yang ramping namun compact.

Oleh itu, tidur Anda kekal akan tetap selesa dengan fungsi anti-gelincir untuk mengelakkan sebarang risiko bahaya.

Suhu panas ketika berkhemah pastinya tidak mengganggu tidur malam Anda. Ini kerana tilam ini diperbuat daripada bahan yang sesuai untuk persekitaran yang panas dan sederhana.

Saiz tilam yang ringan dan kecil sudah tentu juga akan memudahkan penyimpanan dan tidak memakan ruang di dalam beg Anda.

13. Spinarez

tilam spinarez
Spinarez

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Spinarez.

Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Spinarez ialah Spinarez Spinal 2 Flexi, Coconut Fiber & Spring Hybrid Mattress.

Anda perlu tahu bahawa tilam hibrid adalah tilam yang dibuat dengan campuran lapisan semula jadi seperti kapas, getah dan bulu.

Tilam jenis ini sudah tentu mempunyai kelebihan tersendiri untuk merawat sakit tulang belakang ketika tidur. Jadi sangat sesuai untuk Anda yang sakit belakang.

Antara jenis tilam tersebut ialah tilam Spinarez yang menggunakan sejenis fabrik daripada fiber tumbuhan Aloe Vera yang dipercayai mampu membantu mempercepatkan statik tubuh manusia.

Dalam masa yang sama, tilam yang ditawarkan jenama Spinarez dapat mengawal pergerakan badan dan tidur lebih terjaga tanpa gangguan.

Menariknya tilam ini boleh mengelakkan sebarang ruam panas. Ini kerana tilam ini mempunyai peredaran udara yang baik, anti habuk, anti bakteria dan anti pijat.

14. Dr. Bash

tilam dr bash
Dr. Bash

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Dr.Bash.

Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Dr. Bash ialah Dr.Bash Anti-Decubitus Bubble Ripple Rehab Medical Mattress Bedsore Prevention With Pump.

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang sakit terlantar di tilam, kami mengesyorkan Anda menggunakan tilam daripada Dr.Bash kerana boleh memberikan keselesaan berterusan kepada pesakit.

Anda perlu tahu bahawa alas tilam ini mempunyai buih-buih udara seperti buih yang bergilir-gilir untuk menjadikan pengaliran darah pesakit lancar walaupun dalam keadaan baring.

Lebih menarik, walaupun alas tilam ini mempunyai pengudaraan bulat, namun tilam ini boleh memuatkan pesakit seberat 130kg hingga 150kg.

15. Coway

tilam coway
Coway

Cadangan seterusnya untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Coway.

Tilam yang ditawarkan oleh jenama Coway daripada Prime Series membawa konsep sistem sokongan 4 komponen premium iaitu fiber kelapa, memory foam, latex, dan spring poket 5 zon.

Sama seperti produk Coway yang lain, tilam ini juga akan mendapat perkhidmatan penjagaan setiap 4 bulan dengan bayaran bulanan mengikut saiz tilam Anda.

Terdapat 2 jenis saiz tilam yang ditawarkan oleh jenama Coway iaitu King dan Queen. Kedua-dua saiz tilam Coway tersebut mempunyai ketebalan yang sama iaitu 13 inci.

Menariknya, Anda juga boleh memilih untuk membuat sewa beli sekali set dengan katil atau tidak.

Tilam ini sudah tentu sangat sesuai untuk orang tua kerana boleh mengurangkan sebarang risiko sakit belakang.

16. Lessa Home

tilam lessa home
Lessa Home

Cadangan terakhir untuk jenama tilam terbaik Malaysia ialah Lessa Home.

Antara produk yang ditawarkan oleh jenama Lessa Home ialah Lessa Home – Dreamer Chiropractic Mattress.

Tilam yang ditawarkan oleh jenama Lessa Home ini tentunya sangat sesuai untuk Anda yang sedang mencari tilam untuk mereka yang sedang sakit dan memerlukan rehat yang cukup.

Ini kerana tilam yang ditawarkan oleh jenama Lessa Home menggunakan chiropractic coil iaitu wayar spring yang tahan lasak dan sistem teras wayar spring terbaik.

Di samping itu, wayar tersebut boleh menjadikan tilam lebih tahan lama, selesa, kukuh dan boleh memberikan sokongan badan sepanjang malam.

Material yang digunakan untuk tilam ini diperbuat daripada fiber kelapa untuk membantu tidur dengan selesa, mengelakkan kegatalan dan menyejukkan badan.