✓ 15 Jenama Jam Tangan Wanita Terbaik di Malaysia

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, kemunculan jam tangan wanita telah mengubah fungsi asasnya sebagai jam tangan untuk menjadi sebahagian daripada gaya hidup dan fesyen.

Dengan menawarkan pelbagai jenis yang boleh disesuaikan mengikut keperluan atau aktiviti, kewujudan jam tangan wanita berjenama kini semakin dicari.

Setiap jenama sentiasa menyerlahkan sisi terbaik produk keluarannya, sama ada terletak pada reka bentuk, teknologi, bahan atau reka bentuk pembuatan.

Di sini, kami akan menunjukkan kepada Anda senarai jenama jam tangan wanita berjenama paling terkenal dan paling popular di Malaysia atau dunia.

1. Invicta

jenama jam tangan wanita terbaik invicta

Invicta memulakan perjalanannya pada tahun 1837 dengan Raphael Pichar sebagai pengasas sebuah syarikat bernama Invicta Watch Company yang berpangkalan di La Chaux-de-Fonds, Switzerland.

Sehingga itu pada tahun 1991, syarikat itu telah dibeli oleh pelabur dari Amerika dan Syarikat Invicta Watch menjadi Invcita Watch Group dengan ibu pejabatnya terletak di Hollywood, Florida, Amerika Syarikat.

Produk jam tangan dari Invicta telah menerima banyak pujian sejak mereka memasuki pasaran.

Ramai artis dengan latar belakang profesional yang pelbagai mengakui kualiti jam tangan Invicta, seperti Paris Hilton, Jessica Simpson, Heidi Klum dan Justin Timberlake.

Kehadiran jam tangan dari Invicta membawa keajaiban tersendiri kepada setiap pemakai. Invicta telah melancarkan banyak produk jam tangan berkualiti.

Seperti jenama jam tangan wanita Invicta Angel Collection, yang memaparkan penyelarasan sempurna antara fungsi utamanya sebagai jam tangan serta penampilan sokongan.

Setiap wanita yang tersentuh dengan rekaan eksklusif jam tangan Invicta, maka dalam sekelip mata Angel akan mengeluarkan unsur feminin yang memudahkan Anda mendapat perhatian ramai pasang mata yang berada di sekeliling Anda.

2. Michael Kors

michael kors watch mini camille

Jenama yang diasaskan pada 1981, Michael Kors, terus menghasilkan pelbagai produk fesyen seperti aksesori, kasut, jam tangan, barang kemas, cermin mata, dan minyak wangi.

Michael Kors telah diiktiraf oleh ramai warga kota di pelbagai negara, termasuk Malaysia.

Michael Kors mencapai keperluan setiap wanita yang mementingkan penampilan bergaya dengan menyesuaikan aktiviti yang akan dijalankan.

Anda boleh mencuba sendiri reka bentuk mewah yang dipersembahkan oleh setiap jam tangan daripada Michael Kors.

Jam tangan premium yang mengikat pergelangan tangan Anda oleh Michael Kors akan menjadikan Anda kelihatan lebih elegan, mewah dan berkelas.

Selain kelihatan lebih trendy dan class, Anda juga boleh menggunakan jenama jam tangan wanita berjenama ini yang terbaik dan terkenal di banyak negara untuk keperluan harian seperti bekerja, mesyuarat dan sebagainya.

Dengan cara itu, tahap keyakinan Anda akan meningkat secara mendadak apabila berada di khalayak ramai berkat kemewahan dan daya tarikan yang dipancarkan oleh jam tangan wanita terbaik Michael Kors.

3. Bonia

jenama jam tangan wanita 2020 bonia watch

Bonia ialah syarikat runcit yang menawarkan pelbagai koleksi produk fesyen mewah yang diperbuat daripada kulit serta aksesori untuk wanita dan lelaki seperti beg, kasut dan jam tangan.

Bonia yang kini berjaya menubuhkan lebih 700 cawangan dan 70 butik di pelbagai negara, merupakan jenama yang pastinya mempunyai ramai peminat.

Berdasarkan carian kami, jam tangan Bonia sebenarnya sinonim dengan wanita.

Oleh itu, jenama ini sering mengeluarkan jam tangan baharu dengan memberikan sentuhan idea dan inovasi kepada model dan jenisnya.

Hasilnya, wanita yang menggunakan Bonia akan kelihatan lebih sempurna sepanjang hari.

4. Guess

guess watch

Berasal dari California, Guess nampaknya merupakan pengeluar jam tangan yang kini berjaya menembusi pasaran antarabangsa.

Di Malaysia sahaja, Anda tidak akan menghadapi masalah mencari jam tangan wanita paling popular daripada jenama Guess.

Ini adalah bukti kecil kejayaan nama jenama yang diasaskan oleh empat saudara Marciano.

Guess sendiri pada asalnya adalah pemasar produk denim kasual, pakaian kapas dan pakaian rajut untuk lelaki dan wanita.

Kejayaan Guess dalam aspek pemasaran membuatkan ia mampu menghasilkan produk aksesori lain seperti jam tangan moden yang boleh kita beli dengan mudah secara online atau offline.

Koleksi jam tangan wanita oleh Guess telah menarik ramai pelanggan dari seluruh dunia yang kebanyakannya terdiri daripada golongan remaja atau muda.

Ini kerana Guess tidak pernah jemu untuk berinovasi dengan idea baharu dan reka bentuk termaju.

Seperti jam tangan wanita, Guess dengan beraninya menekankan gaya bergaya dan kasual kepada gaya yang canggih dan bergaya supaya apabila dipakai, Anda akan kelihatan muda, elegan dan penuh keyakinan.

5. Bulova

bulova watch

Bulova ialah salah satu jenama jam tangan wanita paling popular di dunia. Kemudahan bergaya yang ditawarkan oleh Bulova menyesuaikan diri dengan keperluan setiap pengguna.

Bagi wanita seperti Anda yang mementingkan penampilan serta kerjaya, maka jangan ragu untuk menggunakan jam tangan dari Bulova.

Bulova yang diimport dari Amerika terkenal dengan keupayaannya untuk berinovasi. Bukan itu sahaja, setiap jam tangan ciptaannya melibatkan ramai pakar dan teknologi canggih.

Pengasas jenama syarikat Bulova, Joseph Bulova, berkata Bulove bukan sekadar jam tangan biasa, tetapi juga mewakili sebahagian daripada sejarah.

Jenama yang dimulakan pada 1875 itu telah melancarkan jam tangan wanita dengan rekaan moden dan eksklusif sehingga mampu memberikan kualiti tertinggi dengan nilai terbaik.

Bukan itu sahaja, Bulova juga agak selektif dalam memilih bahan yang dianggap mempunyai kualiti tinggi, seperti hypoallergenic 316L solid stainless steel, berlian, mutiara, serat karbon, dan Duramic (seramik komposit eksklusif dari Bulova).

6. Casio

casio watch

Casio ialah nama sebuah syarikat dan pengeluar elektronik yang berpangkalan di Shibuya, Tokyo, Jepun.

Ditubuhkan pada 1957, kini namanya dikenali di banyak negara. Kemajuan Casio adalah disebabkan pengasasnya, Tadao Kashio, yang mempunyai obsesi yang tinggi untuk mencecah pasaran dunia.

Inovasi demi inovasi berterusan dari tahun ke tahun sehingga kini Casio dikenali di semua kalangan di seluruh dunia.

Produk jam tangan berjenama dari Casio nampaknya menjadi barang yang mesti dimiliki oleh semua orang, terutamanya pencinta.

Ini adalah sesuatu yang agak semula jadi kerana Casio direka khusus untuk memberikan kesan bergaya dan elegan.

Khusus untuk wanita, Casio menjamin kepuasan dengan mempersembahkan rasa feminin bagi menyokong penampilan setiap wanita yang menggunakan jam tangan wanita dari Casio sepanjang aktiviti mereka.

Kepelbagaian rekaan dari Casio menjadikannya serasi untuk dipakai oleh sesiapa sahaja termasuk wanita berkerjaya dan suri rumah.

7. Movado

jenama jam tangan wanita terbaik movado watch

Sama seperti Invicta, Movado juga merupakan pengeluar jam tangan yang diasaskan pada tahun 1881 di La Chaux-de-Fonds, Switzerland.

Bergerak di bawah ketua syarikat Movado Group Inc, Movado telah menjadi jenama jam tangan wanita terkemuka kerana penuh dengan nilai estetika.

Movado telah menerima lebih daripada 100 paten dan 200 anugerah antarabangsa untuk reka bentuk dan teknologi yang dipersembahkan.

Banyak jam tangan Movado telah menjadi koleksi tetap di muzium di seluruh dunia.

Ini adalah bukti jelas bahawa Movado mempunyai kepakaran dalam memaparkan reka bentuk luar biasa yang berbeza daripada jenama lain.

Salah satu produk unggulnya ialah Movado Sapphire yang direka khas untuk keperluan wanita cantik seperti anda.

Women’s Sapphire dari Movado menawarkan reka bentuk eksklusif dan mewah yang menggabungkan keluli tahan karat bersalut emas dengan berlian, dijamin sukar untuk Anda menolak keindahannya.

8. Patek Philippe

patek philippe watch

Jenama ni dimulakan oleh dua lelaki bernama Antoni Patek dan Adrien Philiipe yang kemudiannya menggabungkan nama mereka sehingga lahirlah jenama Patek Philippe.

Perjuangan panjang Patek dan Philippe sehingga 2010 direkodkan berjaya menghasilkan lebih 40,000 jam tangan lelaki dan wanita.

Patek Philippe yang juga biasa dengan jolokan “King of the Hours” menawarkan jam tangan pada harga yang agak mahal.

Itu yang menyebabkan Patek Philippe menjadi jenama jam tangan wanita premium yang jarang digunakan oleh kebanyakan rakyat Malaysia.

Justeru, jika Anda sudah lama memendam keinginan untuk menggunakan produk fesyen yang tidak dimiliki ramai orang, maka gunakan sahaja aksesori ringkas berupa jam tangan mewah daripada Patek Philippe.

9. Rolex

jenama jam tangan wanita di malaysia rolex watch

Pengilang jam tangan ini pasti biasa di telinga Anda kan? Rolex sememangnya telah mengedarkan jam tangan ke hampir semua bandar di Malaysia.

Kemudahan untuk mendapatkan jam tangan Rolex kadangkala menimbulkan persoalan tentang kualitinya. Oleh itu, Anda harus mengetahui secara ringkas kelebihan jam tangan daripada Rolex.

Rolex, yang sentiasa berinovasi, sebenarnya sangat menitikberatkan kualiti. Ini dapat dibuktikan dengan keupayaannya untuk bertahan dalam semua jenis cuaca.

Bukan itu sahaja, Rolex juga konsisten dalam mengejar kesempurnaan, pencapaian mutlak, dan juga memberi perhatian kepada aspek keselamatan jam itu sendiri dan penggunanya.

Untuk jam tangan wanita dari Rolex sendiri, Anda boleh pilih mengikut selera Anda.

Kita ambil contoh yang cukup popular iaitu Rolex Lady-Datejust yang dipersembahkan dengan sempurna untuk mencerminkan personaliti berbeza pemakainya.

Keindahan jam tangan Rolex Lady-Datejust terletak dalam pelbagai cara, salah satunya ialah bahan di mana ia diperbuat daripada emas Everose dan logam berharga.

10. Fossil

fossil watch

Jenama Fossil beribu pejabat di bandar Richardson, Texas yang diasaskan pada tahun 1984 oleh seorang pereka Amerika.

Jenama global ini adalah salah satu yang telah berjaya menguasai bahagian pasaran aksesori premium di Malaysia.

Jam tangan merupakan produk utama jenama Fossil selain dompet dan beg yang turut dihasilkan oleh jenama ini. Setiap watak wanita yang berbeza juga menjadi kebimbangan bagi Fosil.

Disebabkan ini, Anda seolah-olah dimanjakan dengan produk Fossil, tanpa perlu memaksa diri untuk mengikuti reka bentuk yang dipaparkan oleh jam tangan Fossil.

Jam tangan fosil yang direka untuk wanita boleh memberikan rupa yang elegan namun ringkas.

11. Alexander Christie

alexander christie watch

Alexandre Christie hadir untuk memenuhi keperluan penampilan diri yang boleh mengukuhkan jati diri.

Jenama Alexander Christie menumpukan pada pengeluaran jam tangan fesyen, yang kini telah menembusi jam tangan outdoor dan tactical dengan garis teg AC Collection.

Setiap jam tangan Alexander Christie didatangkan dengan reka bentuk yang mewah, elegan dan menawan.

Namun begitu, terdapat juga beberapa model jam tangan Alexander Christie yang dibuat dengan rekaan yang sporty dan moden.

Inilah yang membuatkan Alexandre Christie banyak diminati masyarakat dunia termasuk Malaysia selain harga yang ditawarkan juga agak berpatutan.

Untuk pelbagai aktiviti, Alexandre Christie sedia menemani Anda.

Sebagai contoh, apabila Anda ingin bertemu dengan lelaki idaman Anda, Anda boleh meminta sokongan dengan menggunakan jam tangan wanita daripada Alexander Christie.

Seperti Alexandre Christie AC2516LP, jam tangan ini dicipta dengan membawa model kasual yang mana bila-bila masa Anda menggunakannya akan kelihatan lebih bergaya dan elegan.

12. Elle

elle watch

Di Perancis, terdapat majalah terkenal bernama Elle yang kebanyakannya membincangkan trend fesyen dan gaya hidup moden.

Terdapat juga beberapa kandungan yang mengandungi ulasan dan maklumat tentang kecantikan dan hiburan.

Nah, Elle sendiri, yang dalam bahasa Perancis bermaksud ‘dia’ (yang mewakili wanita) juga terdapat dalam produk fesyen.

Produk fesyen dari Elle dikenali sebagai Elle Time iaitu jenama jam tangan dari Elle. Elle Time ialah aksesori jam tangan yang paling digemari di kalangan wanita di dunia.

Ini kerana Elle berdedikasi untuk memaparkan elemen kewanitaan dan kesan moden pada setiap wanita.

Elle juga kreatif dengan bahan berkualiti tinggi yang dihiasi dengan kristal Swarovski yang disahkan untuk meningkatkan kualiti ke beberapa peringkat dari jenama jam tangan wanita tertua.

13. Seiko

jenama jam tangan wanita malaysia seiko watch

Seiko bermula dengan seorang lelaki bernama Kintaro Hattori yang membuka kedai barang kemas di Ginza, Tokyo, pada tahun 1881.

Perjalanan masa menjadikan Seiko lebih besar dan datang kepada maksud nama Seiko itu sendiri yang bermaksud “berjaya” atau “cantik” dalam bahasa Jepun.

Sehingga kini, Seiko terus meningkatkan inovasinya dengan menampilkan jam tangan yang mempunyai pelbagai kelebihan berbanding jenama jam tangan wanita berjenama lain.

Anda boleh menemui kelebihan ini dalam salah satu produknya, seperti Seiko Ladies, contohnya, yang melibatkan pereka berpengalaman untuk mempamerkan trend dan reka bentuk terkini dalam jam tangan yang fashionable dan functional.

14. Alba

jenama jam tangan wanita mampu milik alba watch

Alba ialah jenama di bawah naungan syarikat jam tangan Jepun Seiko. Alba merupakan anak syarikat Seiko yang juga kreatif dalam menyediakan pelbagai jam tangan bergaya yang menarik minat ramai anak muda.

Ini nampaknya menjadi hasrat Alba iaitu menjadi simbol fesyen kepada golongan muda yang bukan sahaja mengutamakan gaya, malah nilai dan kualiti.

Populariti jenama Alba membuatkan namanya semakin kerap disebut-sebut walaupun terdapat banyak jenama lain yang mampu menandinginya.

Sememangnya, kerana setiap rekaan yang terdapat pada jam tangan Alba sentiasa didatangkan dengan tiga ciri iaitu rekaan unik, kualiti sempurna, dan harga mampu milik.

Wanita yang sudah lama menjadi peminat Alba pasti tertarik dengan penampilan bergaya yang menggabungkan warna klasik dan minimalis dalam setiap koleksi jam tangan Alba.

Ini juga telah meyakinkan ramai orang untuk menyukai produk Alba kerana koleksi tersebut mampu memberikan kesan anggun dan berkelas sehingga kelihatan harmoni di tangan si pemakai.

15. Daniel Wellington

daniel wellington watch

Jika jenama yang satu ini sudah sinonim dengan gaya pemuda dan pemudi. Jam tangan Daniel Wellington juga sangat mudah dikesan. Biasanya pada dail terdapat logo DW yang dilampirkan.

Selain itu, jenama jam tangan ini turut popular berkat kehadiran tali motif garisan yang didominasi warna merah dan biru. Kerana model itulah Daniel Wellington akhirnya menjadi trend ketika itu.

Kini bukan sahaja model itu menjadi pilihan ramai lelaki dan wanita, model keluli tahan karat dari Daniel Wellington juga boleh menjadi sempurna untuk penampilan seharian.